Skip to the content

Ortokuvat

Ortokuva on ilmakuva, jolla on samat geometriset ominaisuudet kuin kartalla. Se on mittakaavassa sekä sidottu tarkasti paikkaan maapallon pinnalla. Näin ollen ortokuvasta voidaan suoraan tehdä erilaisia mittauksia ja laskea esimerkiksi pinta-aloja.

Ortokuvan laatu riippuu käytetyn ilmakuvan resoluutiosta, kuvan visuaalisista ominaisuuksista, kameran orientaatiosta ja asettelusta sekä itse orto-oikaisun huolellisesta toteutuksesta.

Ortokuvien kokonaistoimittajana Terratecilla on suuri etu prosessin hallinnassa kuvauksen suunnittelusta aina jälkikäsittelyyn asti. Terratec on toiminut ortokuvien toimittajana hyvin pitkään ja osaamisen taso on korkea kautta tuotantoketjun.

Jatkuva laadunvalvonta takaa tuotettujen ortokuvien tasaisen laadun läpi projektin ja kuvamosaiikit tarkistetaan aina järjestelmällisesti. Tarkistusmittauksia tehdään referenssidatan kanssa ja kuvista tehdään sekä laatu- että tuotantoraportit.

Ortokuvat ovat itsestäänselvä taso GIS-järjestelmissä ja -tietokannoissa. Niitä käytetään usein kartoituksen sekä alue- ja luonnonvarasuunnittelun pohjana. Ortokuva on käyttökelpoinen työkalu erilaisissa päätöksentekoon liittyvissä visualisoinneissa sekä mittauksissa ja laskennassa.